18. Jasanka

Ani ve snu by mě nenapadlo, že se Jasanka dožije "plnoletosti". Kolik dětí se na týdenním pobytu v Krkonoších kousek od Špindlerova Mlýnu vystřídalo. Ti první úspěšně skládají státnice na vysokých školách, někteří už vychovávají své ratolesti a někteří se přijíždějí podívat na dva, tří dny. Viď Štěpáne, Pepo, Kubo, Aničko, Báro? Slibovaný výstup na Sněžku na východ slunce se pro nepřízeň počasí nikdy neuskutečnil. Až letos, ale to už jste mě nepotřebovali, už stojíte na vlastních nohách a zvládnete i noční přechod. Jste skvělí, ráda jsem Vás po těch letech viděla."Staří holubi" se vracejí, dobří zůstávají. Díky Lenko, Dášo, Báro, Ondro, Emčo, Honzo.

A ti co byli prvně nebo podruhé? Předškoláci, prvňáci, vlastně pouze děti prvního stupně za týden našlapali 63 km, navštívili Špindlerův Mlýn, Horní Mísečky, Rovinky, Zlaté návrší, Medvědín, Šmídovu vyhlídku, pramen Labe, farmu huculů v Janově Hoře. Osvěžili se v Pančavě, pozorovali nejvyšší Pančavský vodopád v ČR, postříkali se vodou z pramene Labe. 

Zahráli si spoustu her, vyráběli a výtvarničili, nasbírali borůvky na knedlíky i koláče, vyblbli se v bazénu. U mohyly Hanče a Vrbaty děti kladly tisíce otázek, a proto jsme si pustili neplánovaně film Synové hor, který děti hodně zaujal. Nezapomněli jsme na různé sociální dovednosti a "postarání se" o sebe bez maminek.

Jana